Jak stabilizovat váhu po ukončení redukční diety

O B E C N É  D O P O R U Č E N Í

Navyšujte denní příjem energie a fyzické aktivity velmi pozvolna

Po dosažení cílové váhy je důležité velmi pozvolna navyšovat energetický příjem, abychom zabránili  opětovnému nárůstu hmotnosti. Doporučuji snížit váhu o dva kilogramy více než je cílová váha, protože váha přirozeně kolísá přibližně o tuto hodnotu. První týden po skončení redukční diety navyšte denní energetický příjem o 200 kcal (840 kJ). To znamená, že pokud jste ukončili redukční dietu na teoretickém příjmu energie 1000 kcal (4200 kJ), celodenní jídelníček v následujícím týdnu by měl obsahovat 1200 kcal (4800 kJ).

Nesledujte jen samotný denní příjem energie

Velmi důležité je sledovat i podíl základních živin na celkové energetické hodnotě jídelníčku, kterou jste si zvolili, nebo vám byla doporučena.  Vhodný poměr těchto živin v každém pokrmu pomáhá váhu udržovat a je jedním z předpokladů, aby nový jídelníček nevedl ke zdravotním obtížím.  Základní živiny (tuky, sacharidy, bílkoviny) nemají totiž stejnou energetickou hodnotu a navíc mají i odlišné poslání v  rámci látkové výměny. Příklady vhodného poměru základních živin v celodenním jídelníčku při postupné stabilizaci váhy jsou uvedeny v příloze.

Věnujte dostatečnou pozornost kontrole váhy

  Važte se 1x týdně za stále stejných podmínek, aby mělo vážení dostatečnou výpovědní hodnotu. Přistupujte k vážení rutinně a bez emocí. Je nutné si vypozorovat, jaký obsah základních živin v celodenním jídelníčku si budete moci dovolit. Svoji roli hraje i zvolená fyzická zátěž.  Na co největší pestrosti vašeho jídelníčku zapracujte postupnými kroky. Pestrými a dobře ochucenými pokrmy se váha udržuje snáze a udržíte si ji dlouhodoběji. Jednotlivé pokrmy si snažte připracovat co nejvíce sami včetně těch tepelně upravených.

Pokrmy Guareta a DietLine nevysazujete najednou

Pokrmy  Guareta a DietLine je dobré vysazovat postupně, či je opět zařazovat, jestliže zjistíte, že vám váha po pravidelném týdenním vážení stoupla o více než 2 kg. V tomto případě se musíte vrátit k výživové hodnotě jídelníčku z předchozího týdne.

Nový způsob stravování budujte postupnými kroky

  • V 1. kroku volte pouze nízkotučné a polotučné mléčné výrobky, libové maso a zeleninu.
  • Ve 2. kroku přidejte malé porce luštěnin a některého ovoce .
  • Ve 3. kroku doplňte jídelníček o malé a občasné porce příloh, cereálních výrobků, luštěnin, vajec, oříšků, hub a mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku.
  • Ve 4. kroku si dovolte občas alkoholické nápoje a pamlsky, jejichž energetickou hodnotu následně v dalších pokrmech v rámci dne částečně nebo úplně korigujte.

Tento postup vám pomůže si osvojit tvorbu celodenního jídelníčku, který nepovede k opětovnému nárůstu váhy.  Uvědomíte si podrobněji výživovou hodnotu jednotlivých potravinářských výrobků a pokrmů a naučíte se odhadovat   vhodnou velikost porcí jednotlivých jídel.

Využívejte naši telefonickou poradnu nebo napište na guareta@drstanek.cz. Kolem sebe vidíte, že není snadné zůstat štíhlý.

 

Zpracoval dne 8.8.2025

Martin Staněk