Obiloviny, které jsou hlavní složkou různých cereálních snídaní a pokrmů přirozeně obsahují velké množství škrobu a mají vysoký energetický obsah. Škrob je navíc velmi dobře využitelný a připravená cereální jídla mívají vysoký glykemický index. Výrobky na bázi obilovin obsahují i další složky s vysokým obsahem sacharidů jako je sušené ovoce či müsli, což jsou obilninové výrobky upravené vločkováním nebo třeba extruzí (protlačováním). Díky případnému obsahu přidaných oříšků, které obsahují okolo 50 % tuku i více, bývá energetická hodnota dále zvýšena.
Obiloviny jsou zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek s ochranným účinkem. Patří mezi ně zejména vlákniny, které se liší v jednotlivých druzích obilovin. Vyskytují se hlavně v obalových vrstvách zrna. To platí i o dalších látkách jako jsou rozmanité polyfenolické sloučeniny, vitaminy, nebo minerální látky. Obiloviny v naší stravě jsou rovněž významným zdrojem rostlinných bílkovin. Postupné šlechtění nových odrůd za účelem zvýšení jejich obsahu vedlo k pozitivnímu ovlivnění technologických vlastností mouk, krupic, šrotů apod., ale i ke zhoršení snášenlivosti některých jejich bílkovin v populaci jako je například lepek. Vzájemné působení všech složek v instantním obilném výrobku určeného k rozmíchání v tekutinách ovlivňuje míru dostupnosti jednotlivých výživných a ochranných složek pro lidský organismus, ale také jeho snášenlivost, lahodnost, či chuť.
Přípravě pokrmů s obsahem obilovin je třeba věnovat pozornost nejen po stránce kulinární, ale také výživové. Výživovou hodnotu obilninové pokrmu musíme posuzovat nejen samostatně, ale také v rámci celého dne i v rámci složení dlouhodobého jídelníčku, který by neměl vést k výraznější nadváze a následným zdravotním komplikacím vyplývajících z poruch látkové výměny. Vhodné složení a vhodná velikost porce jsou předpokladem k tomu, aby cereální pokrm skutečně přispíval k našemu dobrému fyzickému a psychickému zdraví a ne naopak.
Ochutnejte cereální kaše Guareta - lahodný pokrm připravený ze směsi 8 obilovin se sladidly, obohacený vitaminy, minerálními látkami a fruktooligosacharidy za účelem udržování a dosažení normální váhy.