Vláknina glukomannan a její prospěšné vlastnosti
Vláknina glukomannan se nachází v různě velkém množství v kořenech, bulvách, hlízách a semenech rostlin. Prakticky jediným glukomanannem který se ve velkém uplatnil v kulinární a potravinářské technologii je glukomannan z rostliny zmijovce Amorphophallus rivieri, nazývaný také Amorphophallus konjak, či v Japonsku místní odrůdy Amorphophallus japonica. Konjaková mouka se běžně používá zejména v čínské a japonské kuchyni kde slouží, mimo jiné, při přípravě jídel jako zahušťovadlo, či želírující látka. V Evropě se konjaková mouka používá poměrně zřídka. Její rybí zápach nebývá vždy evropanům příjemný a je většinou snadné volit za stejným účelem jiné, levnější polysacharidy, kterými může být například všude dostupný bramborový škrob.
Získání velmi čistého glukomannanu ze samotných hlíz je technologicky zdlouhavý proces. Jeho struktura se liší podle místa pěstování a věku rostliny. Významně rozdílné bývají fyzikální vlastnosti, které pak rozhodují o tom, pro jaké účely je konkrétní glukomannan použit. Glukomannan vytváří s vodou velmi viskózní roztoky a jejich viskozita bývá o jeden až dva řády vyšší než u jiných rostlinných polysacharidů, jakými jsou například bramborový a tapiokový škrob, arabinoxylany z osemení psyllia, nebo pektin.
Právě vysoká viskozita a fyzikální vlastnosti které s ní souvisejí, mají rozhodující vliv na trávicí procesy a látkovou výměnu v lidském těle.
- Zpomalení vyprazdňování žaludku
Jednotlivé částice glukomannanu mohou zvětšit svůj objem i 50 x jestliže jsou dostatečně nasyceny vodou. Tímto způsobem ovlivňují trávicí procesy v žaludku a jejich regulaci.
- Vliv na snížení hladiny cholesterolu a krevních tuků
Žádoucí snížení vysoké hladiny cholesterolu bývá dosaženo pravděpodobně tak, že glukomannan sníží zpětné vstřebávání žlučových kyselin, které slouží k trávení tuků a následně jsou opět v játrech využity pro tvorbu chemicky příbuzných látek včetně cholesterolu. Smícháním glukomannanu s potravou mění trávenina svoji texturu a do určité míry ovlivňuje rychlost a vstřebávání tuků a jejich celkovou využitelnost z konkrétního pokrmu. To má pak druhotný efekt na snížení hladiny celkového cholesterolu, pokud je glukomannan užíván každodenně během konzumace jídla bohatšího na tuky.
- Vliv na hladinu krevního cukru
Vysoká viskozita roztoku glukomannanu po smísení s potravou vytváří méně prostupnou barieru pro jednoduché cukry a také pro enzymy, které štěpí škrob. Nedochází proto k tak rychlému zvýšení hladiny krevního cukru po jídle. Tímto mechanismem pak glukomannan přispívá k normální hladině krevního cukru. Podobným mechanismem zároveň dochází ke snížení krevní hladiny hormonů, které podporují využití a tvorbu krevního cukru ( leptin, GLP 1).
- Vliv na střevní pasáž
Výrazné zvětšení objemu tráveniny, díky navýšení jejího objemu vodou vázanou na glukomannan, vede k snadnějšímu a pravidelnějšímu vyprazdňování nejpřirozenější cestou.
- Prebiotický účinek
Glukomannan, jako celá řada jiných přírodních polysacharidů které obsahuje naše strava, může být štěpen střevní mikrobiotou za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem. Tyto látky velmi pozitivně ovlivňují látkovou výměnu v našem těle a také střevní imunitu.
Jestliže naše strava dlouhodobě obsahuje dostatek balastních látek včetně vlákniny, pak dochází v našem těle na úrovní trávení ke stejným pochodům, které jsem zmínil u samotného glukomannanu. Vysoce čistý a zároveň vysoce viskózní glukomannan je ale ovlivňuje sám o sobě výrazně větší měrou na denní bázi a jeho zdravotní prospěch bývá v relativně krátkém časovém úseku nepřehlédnutelný.
V Praze dne 25.7.2025
PharmDr.Martin Staněk