Tuky při redukční dietě
Při redukční dietě je důležité do jídelníčku zařadit nezbytné množství dobře stravitelného tuku. Ten by neměl překročit 30 % z jeho celkové energetické hodnoty. Měli bychom dbát ale na to, aby strava obsahovala, podobně jako výrobky určené přímo pro redukční diety, dostatek tuků nenasycených a to zejména těch, které si tělo nedokáže vytvořit a které jsou nutné pro tvorbu důležitých látek pro naše tělo. Patří mezi ně kyselina linolová (Ω‑6) a kyselina linolenová (Ω‑3). Z linolenové kyseliny mohou v těle vzniknouti známé mastné kyseliny EPA a DHA. Toto platí zejména při dlouhodobější redukční dietě.
Z kyseliny linolové se vytvářejí velmi důležité mastné kyseliny. Nejdůležitější je kyselina arachidonová ze které pak dále vznikají prostaglandiny, prostacykliny, tromboxany, či leukotrieny. Ty mají celou řadu účinků. Ovlivňují například srážení krve, regulaci krevního tlaku, zánětlivé reakce i třeba děložní svalovinu. Výtečným zdrojem kyseliny linolové je řepkový a slunečnicový olej. Z méně u nás používaných pak olej světlicový, který obsahují i tyčinky Guareta, sójový, či olej z kukuřičných klíčků. Právě řepkový (kanolový) olej bychom mohli do naší stravy zařazovat více. Neobsahuje již problematickou erukovou kyselinu, díky novým kultivarům a je výborným zdrojem i jiných mastných kyselin prospěšných našemu zdraví. Je doporučováno, že příjem nasycených tuků by se měl pohybovat okolo 10 % z celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku. Velmi omezeně bychom měli přijímat i trans-nenasycené izomery mastných kyselin, které pravděpodobně ovlivňují některé rizikové faktory více, než nasycené mastné kyseliny. Jejich obsah v potravinách je nyní velmi sledován a zvýšený příjem v naší stravě v minulosti souvisel zejména s technologií výroby ztužených tuků i podporou jejich spotřeby.
MOJE RADA
Celkový příjem tuku a jeho složení posuzujte a korigujte vždy v rámci celého denního jídelníčku. Výrazně snížený příjem tuku během redukční diety (asi 30 g) musí mít přirozeně jiný poměr mastných kyselin než běžný jídelníček. Zásadní je v tomto období dostatečný příjem kyseliny linolové, kterou si tělo nedokáže vytvořit. Při běžném jídelníčku je normální příjem tuku asi 1 g na kilogram normální tělesné hmotnosti !!! To není vůbec snadné dodržovat a dostatečně kontrolovat, protože deklarované výživové hodnoty, získané například z různých výživových tabulek, nemusí dostatečně odpovídat skutečnosti.
PharmDr. Martin Staněk